W dniu 8.11.2024r. uczniowie klas IIIc i IIId szkoły branżowej w zawodzie cukiernik pojechali na jednodniową wycieczkę zawodoznawczą do Muzeum Czekolady w Toruniu.
W ramach warsztatów uczestnicy ubrani w strój deseranta zapoznali się ze specyfikacją pracy na stanowisku chocolatiera (czekoladnika), procesem powstawania czekolady – od plantacji do tabliczki. Degustowali ziarno kakaowca, tłuszcz kakaowy i różne rodzaje czekolad belgijskich- „Najlepszych na świecie!”- jak mówi sam Chocolatier tamtejszego Muzeum. Posmakowali też światową nowość- czwarty rodzaj czekolady wyprodukowanej z niefermentowanych ziaren kakao. Uczestniczyli również w warsztatach zdobienia czekolady, tworząc własne rękodzieła, które potem mogli zabrać ze sobą do domu. Na koniec wzięli udział w pokazie tworzenia pralinek nadziewanych naturalnymi składnikami i degustowali swoje ulubione smaki. Oj, było słodko!
Po odbytych warsztatach uczniowie zwiedzili Stare Miasto Torunia ze słynną Krzywą Wieżą, przepiękną Katedrę św. Janów, Stary Rynek z gotyckim Ratuszem i pomnikiem Kopernika, przeszli się bulwarem nad Wisłą i zakupili tradycyjne Toruńskie Pierniki w lokalnych sklepikach.
Wycieczka była udana!
Najnowsze komentarze