Cukiernik
Informacje ogólne:
- nauka trwa 3 lata.
- Kwalifikacja: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Kształcąc się w Branżowej Szkole I Stopnia uzyskujesz:
- świadectwo ukończenia szkoły,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie „ Produkcja wyrobów cukierniczych”
- dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe cukiernika.
Cukiernik – wykonuje czynności związane z wypiekiem ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami, z różnego rodzaju polewami i kuwerturą, przy użyciu specjalnych maszyn i urządzeń oraz sprzętów.
Cukiernik może pracować:
- w zakładach produkcyjnych wytwarzających artykuły cukiernicze, takie jak: ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze, wyroby karmelowe;
- w barach, restauracjach przy wykonywaniu deserów,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Po ukończeniu szkoły absolwenci mają możliwość kontynuowania nauki w Liceum Ogólnokształcącym dla dorosłych, a po jego ukończeniu otrzymują świadectwo ukończenia szkoły średniej i mogą przystąpić do egzaminu maturalnego